Gratis verzending vanaf €35,-
Unieke producten
Milieuvriendelijk, hoogste kwaliteit
Professioneel advies: 085 - 743 03 12

Is mijn organisatie wel millennial proof?

Rita Jonkeren - 29 november 2019

Millennials, de nieuwe denkers… Ze kijken de hele dag op hun telefoon, zijn vooral met zichzelf bezig, vinden thuis werken de normaalste zaak ter wereld, vragen steeds om feedback en meer… én, ze zitten vol energie, hebben superveel nieuwe, creatieve ideeën, bereiken de wereld in een paar clicks, en hebben lef.

Let’s face it, bedrijven. Je hebt ze nodig. Maar ze binnen houden, dat gaat nog niet zo. Hoe komt dat nu toch? Krijgen ze niet genoeg salaris? Willen ze naast telefoon en laptop ook nog een Ipad van de zaak?…

De sleutel ligt niet in extrinsieke beloningen. Om millennials te binden en boeien, moet je als organisatie weten wat millennials intrinsiek drijft.

  1. Authenticiteit. Uniek zijn. Jezelf kúnnen en mógen zijn. Mensen zijn mensen, en iedereen is anders. Dus, heel eerlijk, is het dan niet vreemd dat we met functieprofielen werken? Dat de organisatie van ons verwacht dat we allemaal hetzelfde doen en zijn? Gek he!? En ja, natúúrlijk ligt een deel van wat er moet gebeuren aan taken vast. We kunnen niet met z’n allen gaan punniken in een ICT advies bureau. Maar hóe je je werk doet. Daar zit ruimte voor onderscheidend vermogen. Vraag jezelf dus eens af: in hoeverre mogen medewerkers zichzelf zijn hier?
  2. Waardering. Iedereen heeft talenten! Ook die stille teruggetrokken medewerkers die zichzelf niet laten zien. Oók die collega die altijd de kont tegen de krib gooit en nooit mee lijkt te willen werken. Echt waar. We zien ze alleen niet altijd. En hoe komt dat? Tsja, dat heeft meestal meerdere oorzaken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de organisatie cultuur; is dit er eentje van “ontwikkelen omdat het moet”? Of ligt de nadruk vooral op het afronden van de taak no matter what of who you are? Dat kan al killing zijn. Iedereen heeft talenten, en daar willen mensen voor gezien worden. Spreek dus je waardering eens uit. Het klinkt misschien banaal, maar dit is voor millennials echt heel belangrijk. Het is een bevestiging zoekende generatie.
  3. Serieus nemen. Millennials weten veel. Dat is niet arrogant bedoeld. Maar, millennials hebben een hele leerweg achter de rug, waarin zij als generalisten zijn opgeleid. En opgevoed ook; met én een sport, én een muziek instrument of iets anders cultureels als hobby. Het onderwijs is sinds de jaren ’90 meerdere keren veranderd. En steeds kwam er vooral iets bíj in het curriculum. Kijk maar eens naar de profielen op het voortgezet onderwijs: vroeger koos je een aantal (6 of 7) eindexamenvakken, maar sinds de “tweede fase” krijg je er ineens een stuk meer. Dat betekent dat millennials van meer dingen wel íets weten. Betrek ze dus vooral eens in besluitvorming, implementatie of activiteiten. Neem ze serieus in hun energie en brede interesses.
  4. Durf te kiezen voor talent. Er wordt wel eens (of eigenlijk, best vaak..) gedacht dat millennials job hoppers zijn. Dat ze het leuk vinden om elke 2 jaar een andere baan te hebben. Uitzonderingen daar gelaten, maar ik kan je uit de droom helpen: millennials willen heus niet elke 2 jaar weer opnieuw tientallen sollicitatiebrieven moeten schrijven, overal weer je ziel en zaligheid in de weegschaal leggen om vervolgens weer te moeten horen dat ‘het een leuk gesprek was, maar het profiel van iemand anders toch nét iets beter aansloot’… Het is heel heel kwetsbaar en heel stressvol, zéker voor de bevestiging-zoekende generatie, om jezelf zo bloot te moeten geven, in onzekerheid te leven en jezelf niet te kunnen settelen omdat een hypotheek krijgen geen optie is. En steeds opnieuw weer op te laden voor een nieuwe baan, nieuwe context, nieuwe ontwikkelingen… Gek he, dat júist de jonge medewerkers steeds vaker in een burnout terecht komen…

En nu hoor ik je denken, burnouts komen ook voor bij andere medewerkers. Die al wat langer in dienst zijn of verder op weg zijn in hun carrière. En ‘jezelf willen zijn in je werk’ is een behoefte die ook geldt voor andere medewerkers dan millennials. Net als je talent willen ontdekken, en daarvoor gewaardeerd willen worden. Dat is niet per sé iets wat alleen voor de millennials geldt.

Klopt! En dat is precies mijn punt. De tijden zijn veranderd. En ja, we zijn allemaal in een andere tijd opgevoed. Met ‘we’ doel ik dan op de babyboomers, generatie X, millennials én generatie Z. Dus ja, dat maakt dat onze context en hoe wij zijn opgevoed anders is. Maar, de tijd van nu -waarin wij állemaal leven- vraagt andere dingen van ons. We leven in een verandering van tijdperk, zoals Jan Rotmans dat zo treffend stelt in zijn onderzoeken.

Zijn we dan allemaal zo gek anders? Ja en nee. Er zijn duidelijke verschillen. En een aantal daarvan zijn duidelijk toe te wijzen aan de tijd waarin je geboren bent. Maar er zijn ook overeenkomsten. De meest in het oog springende is dat we authentiek, onszelf, willen zijn. Gezien willen worden in deze wirwarrige wereld.

De truc is om de verschillen te ontdekken en te gaan vieren. Hoera, we zijn anders! We zijn mensen! En, we hebben allemaal iets unieks om bij te dragen aan de wereld, aan je werk, aan de maatschappij. Voor millennials is dit gegeven de kern van wat ze drijft. En de andere ‘nieuwe denkers’ in de organisatie, die zijn hier in gegroeid. Die hebben zich geadapteerd aan de nieuwe tijd.

Het is tijd dat teams en organisaties zich ook gaan aanpassen aan de nieuwe tijd. Authentiek worden. En je kunt je daarmee dus ook onderscheiden op de markt! Een authentieke organisatie én werkplek, waar je jezelf kunt zijn en je kunt ontwikkelen op jouw manier, dát trekt millennials aan. En, bijkomende voordelen: je onderscheid je van de concurrentie, je zult minder burnouts hebben onder het personeel, meer motivatie en een grotere werktevredenheid.

Ik ben Rita, een bruggenbouwer tussen de generaties. Een talenten ontdekker en ontwikkelaar. Een xennial (1982). Een Kenterdenker.

Ik help organisaties met de transitie van het oude systeem denken naar de ‘nieuwe tijd’, door generaties te verbinden en talenten zichtbaar te maken en op positieve wijze te activeren. En ik help jóu je unique selling points te ontdekken en effectief in te zetten.

rita@kenterdenker.nl – 06 22 34 82 12 – www.kenterdenker.nl

Gerelateerde artikelen

Authenticiteitscoaching

Ik vind het zó belangrijk, ik heb er mijn vak van gemaakt. Iedereen moet gewoon de kans krijgen om zijn eigen talenten te kennen. Te weten wat je ‘unique selling points’ zijn om jezelf te kunnen onderscheiden van anderen en je te ontwikkelen tot de beste versie van jezelf. Wist je dat er een sterk […]

Crisis brengt je dichter bij je talent

Je talenten. Je bent ermee geboren. Maar, door een levenslange (meestal gedicteerde) leerweg ben je een beetje kwijt geraakt wat jouw talenten eigenlijk precies zijn. Het zijn ‘blind spots’ geworden, om in de termen van het Johari venster te spreken. Er zijn 5 soorten aanwijzingen die je dichter bij jouw unieke talent kunnen brengen: Verlangen: […]