Gratis verzending vanaf €35,-
Unieke producten
Milieuvriendelijk, hoogste kwaliteit
Professioneel advies: 085 - 743 03 12

Authenticiteitscoaching

Rita Jonkeren - 6 juli 2020

Ik vind het zó belangrijk, ik heb er mijn vak van gemaakt. Iedereen moet gewoon de kans krijgen om zijn eigen talenten te kennen. Te weten wat je ‘unique selling points’ zijn om jezelf te kunnen onderscheiden van anderen en je te ontwikkelen tot de beste versie van jezelf.

Wist je dat er een sterk positieve correlatie zit tussen het op jonge leeftijd ontdekken van je talenten, en de mate van succes die je hebt?

Maar, wat is dat nu eigenlijk, authenticiteit? En hóe kun je het ontwikkelen?

Wat is authenticiteit?

Het woordenboek (Van Dale, 2020) vertaalt authenticiteit als ‘echtheid’. Je kunt authenticiteit niet faken. Het is simpelweg wie jij bent. Er is niemand die jouw functie namelijk doet zoals jij ´m doet. Want jij bent immers jij! En er is geen tweede jij. Daarbij trouwens niet gezegd dat je onmisbaar bent in een bepaalde functie, maar je bent wel absoluut onmisbaar voor jouw authenticiteit, jouw hele unieke, onderscheidende setje.

Waarom is dit nu zo’n ding?

De huidige wereld is ingericht in systemen en hokjes. En daar moeten we in passen. Dat is eigenlijk altijd al een probleem geweest: hoeveel kinderen vielen er vroeger al niet buiten de boot in het onderwijssysteem? Maar nu komt daar nog een groot probleem bij: de maatschappij is dusdanig veranderd (en verandert nu continu) dat de bestaande hokjes écht niet meer passen. Er komen nu functies, die een paar jaar geleden nog niet eens bestonden: chief restructuring officer, HR administrator, chief happiness officer, outbound sales manager,… of wat minder dromerig maar zeker wel (relatief) nieuw, revolutionair en volgens mij ook alweer onmisbaar te noemen: online marketing expert, big data analyst,…

En dan heb ik het nog niet gehad over de verwachtingen van bestaande functies. Iedere functie vraagt ineens naar het schaap met 5 poten. Naar iemand die álles kan en óveral ervaring in heeft. Een gevolg van aanpassing op aanpassing natuurlijk, maar inmiddels heeft dat geresulteerd in een functieprofiel dat niet echt meer realistisch is. We willen iemand die álles kan, want je weet maar nooit wat de volgende wijziging/innovatie/ontwikkeling gaat worden..

De concurrentie is nijpend geworden!…Iedereen moet álles kunnen!…

Oef…

Nee dus. Als je het mij vraagt.

Onderscheidend vermogen

Door óver de functie- en competentieprofielen heen te kijken kun je je juist onderscheiden. Als individu. Als team. En ook als organisatie. Durf afscheid te nemen van het “en-en-en”-model, en omarm het “plus-plus-plus”-model. Weg eilandjes vorming, welkom effectief team. Dag dag middelmatigheid, hallo unieke talenten. Ajuus ego’s en dubbele agenda’s, hallo collectiviteit en ontwikkeling. Niet meer denken in problemen, maar in kansen en mogelijkheden.

Daar helpt authenticiteitscoaching bij: het ontdekken van dat unieke onderscheidende vermogen!

Jonge generaties verwachten van de werkgever dat ze een coach bieden, en dat ze gezien worden voor wie zij zijn.

Authenticiteit

Authenticiteit bestaat uit 3 componenten: wie je bent, hoe jij in het leven staat (normen en waarden) en waarom jij de dingen doet die je doet. Simon Sinek’s gouden cirkel, maar dan voor individuen zeg maar: de why, de how en de what. En dan is er natuurlijk nog de omgeving waarin jij rondloopt. Van micro naar macro niveau. Daar gebeurt van alles.

Je hebt jouw interesses, vaardigheden, competenties en kennis. De hele mikmak aan dingen die jij hebt geleerd, die jij kunt en die jij weet. Dit is het deel waar onderwijs en trainingen vaak op gericht zijn. Waar jouw functieprofiel zich op richt. Waar de HR beoordelingscyclus op stuurt.

Hóe jij die dingen doet, wat jouw unieke drijfveren zijn, dát is wat jou anders maakt dan anderen. Jij bent misschien iemand die graag iets doet of maakt, of juist meer beïnvloedend bent. Of misschien zie jij wel heel duidelijk strategische stappen. Dit klinkt nu heel gemakkelijk, maar omdat deze ‘hoe’ voor jou zo ongelooflijk logisch is, kun je m vaak niet concreet maken. Je ziet het vaak niet iets als iets wat jou ánders maakt. Het is jouw blind spot. Het is vele malen makkelijker om te vertellen waar jouw hoofd of handen goed in zijn (competenties, vaardigheden, kennis), maar om te definiëren wat jou uniek maakt (talenten, krachten) heb je vaak de reflectie van anderen en/of een coach nodig.

Een belangrijk element van authenticiteitscoaching is ook het plaatsen van jouw unieke zijn in jouw specifieke context. De omgeving (mensen, leidinggevende, werkplek, teamambities, enzovoort) heeft namelijk veel impact op wie jij nu bent, en wie jij kán zijn. Om de beste authentieke versie van jezelf te kunnen worden, is een omgevingsanalyse ook belangrijk om te doen: zit je wel in juiste omgeving of context, zit daar wel potentie in voor jóu om optimaal tot je recht te komen? Hier komen vaak ook vraagstukken aan bod die te maken hebben met je levensinrichting. Denk aan het beginnen van een eigen zaak, of juist liever in dienst willen blijven van een werkgever omdat dat rust en zekerheid geeft. Dit zijn grote, impactvolle vragen, die je beter niet lichtzinnig neemt. En bovendien, als je voor jezelf zou willen beginnen; dan heb je toch ook weer nodig dat je weet wat jou onderscheidt van je concullega’s. Jouw Unique Selling Points.

Kortom.. jezelf zijn.. Dat is best hard werken in een wereld vol systemen en hokjes. Ga er maar aanstaan.

Gerelateerde artikelen

Crisis brengt je dichter bij je talent

Je talenten. Je bent ermee geboren. Maar, door een levenslange (meestal gedicteerde) leerweg ben je een beetje kwijt geraakt wat jouw talenten eigenlijk precies zijn. Het zijn ‘blind spots’ geworden, om in de termen van het Johari venster te spreken. Er zijn 5 soorten aanwijzingen die je dichter bij jouw unieke talent kunnen brengen: Verlangen: […]

Millennial schmillenial

Wat -of liever wie- is nu een Millennial? Ze zijn hot, ze zijn booming, ze zijn authentiek, ze hebben massaal last van burnouts, we hebben het allemaal over ze … Maarrrrr, wie zijn ze eigenlijk? Wie vallen er nu eigenlijk wel of niet onder deze generatie en waarom? Het begrip ‘Millennial’ roept bij iedereen wel […]