Gratis verzending vanaf €35,-
Unieke producten
Milieuvriendelijk, hoogste kwaliteit
Professioneel advies: 085 - 743 03 12

Millennial schmillenial

Rita Jonkeren - 13 december 2019

Wat -of liever wie- is nu een Millennial?

Ze zijn hot, ze zijn booming, ze zijn authentiek, ze hebben massaal last van burnouts, we hebben het allemaal over ze … Maarrrrr, wie zijn ze eigenlijk? Wie vallen er nu eigenlijk wel of niet onder deze generatie en waarom?

Het begrip ‘Millennial’ roept bij iedereen wel een associatie op. Van “ze kijken de hele dag op hun telefoon”, “ze zijn niet loyaal aan werkgevers” en “ze zijn ongeïnteresseerd” naar “ze zijn flexibel en multi-inzetbaar”, “ze zijn creatief en vernieuwend” en “de wereld heeft voor hen geen grenzen”. En toch denk ik dat er nu maar weinig mensen zijn, die acuut volmondig met zekerheid roepen ‘ík ben een Millennial’…

Dus, laten we die mythe eens doorbreken en hier een antwoord opgeven!

Nou, **tromgeroffel**  je bent een Millennial als je geboren bent tussen 1980 en 2000! Ben je hierna geboren, dan behoor je tot generatie Z, en ben je vóór 1980 geboren, dan ben je Generatie X. Of Babyboomer natuurlijk. 😊

Nou ja, de eerlijkheid gebiedt me wel om te zeggen: als je óngeveer tussen 1980 en 2000 geboren bent.. Want ja… nou ja, het is nu eigenlijk ook weer geen exacte wetenschap… Om heel eerlijk te zijn, zijn de wetenschappers het nog niet helemaal eens over de precieze jaartallen. Verschillende onderzoeken, universiteiten en instituten gebruiken nogal eens verschillende jaartallen om de generatie cohorten af te bakenen. Tsja.. de meeste wetenschappers zijn nu eenmaal babyboomers, dus zo’n definitie moet natuurlijk wel geheel democratisch volgens het poldermodel tot stand komen.. Dus dat zal misschien nog wel even duren -als er al ooit één lijn getrokken gáát worden.

De wetenschap, zowel nationaal als internationaal is het overigens wél eens over wat deze generatie tekent. Ze zijn namelijk opgegroeid met een wereld zonder grenzen. Door de opkomst van internet en social media in hun jeugdjaren, zijn kennis én communicatie in een muisklik (of swipe) bereikbaar. Hun ouders hebben ze op -min of meer- gelijke voet grootgebracht, dus hiërarchie zegt deze generatie niet zo veel. Verandering is de enige constante geweest in de jeugdjaren van deze generatie, dus innoveren en creativiteit zijn bijna logische componenten voor dit cohort. Alles kan, dus ze hebben een ‘open mind’ voor alles wat afwijkt van de norm. Sterker nog, jezelf kunnen onderscheiden is een levensader. En jezelf onderscheiden terwijl je de wereld een beetje beter maakt is het ultieme. Zingeving, het verschil maken, iets doen wat waarde creëert, én daarvoor gezien worden is de kern, het hart, van deze generatie.  

Dus of je nu geboren bent in 1980, of 1996; als jij jezelf hier in herkent, dan ben je een Millennial.

Een Millennial wordt ook wel generatie X, Screenager, generatie Einstein, de authentieke generatie, of de Internet generatie genoemd. In organisaties worden ze trouwens ook wel vaak Young Professionals genoemd. Alhoewel… de oudste Millennials zijn inmiddels al ruim halverwege de ‘thirties’, dus toch al meer mid career professionals, of niet, beste bedrijven?

Het blijft wel wat wollig he, al die terminologie? ………

Ik heb een idee, een leuk experiment! Doe je mee? Ik heb een Millennial-community aangemaakt. Alleen Millennials worden hier toegelaten. We gaan eens samen verkennen wat onze generatie nu ‘echt’ maakt. En verkennen hoe we het verschil kunnen maken. Kom, we brengen “Dé Millennial” tot leven!

Doe je mee? Klik hier!

Tot straks! 

Gerelateerde artikelen

Authenticiteitscoaching

Ik vind het zó belangrijk, ik heb er mijn vak van gemaakt. Iedereen moet gewoon de kans krijgen om zijn eigen talenten te kennen. Te weten wat je ‘unique selling points’ zijn om jezelf te kunnen onderscheiden van anderen en je te ontwikkelen tot de beste versie van jezelf. Wist je dat er een sterk […]

Crisis brengt je dichter bij je talent

Je talenten. Je bent ermee geboren. Maar, door een levenslange (meestal gedicteerde) leerweg ben je een beetje kwijt geraakt wat jouw talenten eigenlijk precies zijn. Het zijn ‘blind spots’ geworden, om in de termen van het Johari venster te spreken. Er zijn 5 soorten aanwijzingen die je dichter bij jouw unieke talent kunnen brengen: Verlangen: […]